Semená

CHIA semienka sú významným zdrojom proteínov, kvalitných sacharidov, tukov, antioxidantov a vápnika.
CHIA semienka sú drobné semiačka šalvije hispánskej (Salvia hispanica), ktorá rastie v niektorých krajinách Južnej a Strednej Ameriky. Tieto semienka patria k tradičným potravinám a po dlhé generácie sa pestujú v niektorých krajinách už viac ako 4000 rokov. Aztékovia používali chia semienka ako formu meny. Semená majú miernu orieškovú príchuť a sú ľahko stráviteľné.

Vedecky dokázané účinky Pozitívne účinky Pestreca na ľudský organizmus si všimli už dávni ľudoví liečitelia. Postupom času sa touto rastlinou začala zaoberať veda, ktorá v listoch, kvetoch, ale najmä tvrdých plodoch Pestreca objavila cenné látky vhodné na podporu rozličných orgánov ľudského tela. Predstavme si aspoň niektoré z nich.

Plod Pestreca mariánskeho zasielame rozdrvený (nie mletý) a balený vo vreckách tak, aby neoxidoval. V tejto podobe je pripravený na priame užívanie a nie je potrebné ho ďalej upravovať. Užívanie: na prázdny žalúdok 2x denne 2 polievkové lyžice, zapiť aspoň 3 dcl vody. Po užítí odporúčame aspoň 40 – 60 minút nejesť, aby koncentrácia v žalúdku nebola zriedená potravou. Ideálne užívať pri pocite hladu. Deti od 3 – 12 rokov polovicu dávky.

Čierna rasca alebo čierny kmín (Nigella Sativa) je všeobecne známy ako černucha, zlato faraónov či egyptský čierny kmín. Semienka černuchy sú používané už viac ako 2 000 rokov. Posilňujú obranyschopnosť organizmu tým, že aktivujú syntézu bielych krviniek a majú priame antimikrobiálne a dezinfekčné účinky.Čierna rasca alebo čierny kmín (Nigella Sativa) je všeobecne známy ako černucha, zlato faraónov či egyptský čierny kmín. Semienka černuchy sú používané už viac ako 2 000 rokov. Posilňujú obranyschopnosť organizmu tým, že aktivujú syntézu bielych krviniek a majú priame antimikrobiálne a dezinfekčné účinky.